Federalni zavod za zapošljavanje: Za 4.050 osoba 15 miliona KM

Bez autora
Mar 07 2011

Kroz Program sufinansiranja zapošljavanja mladih bez radnog iskustva trebalo bi biti uposleno oko 2.500 osoba, a kroz novi Program sufinansiranja samozapošljavanja mladih osoba Mladi poduzetnik oko 100 osoba. Prema Programu rada za 2011. godinu, koji je usvojila federalna Vlada, FZZZ će izdvojiti 1,5 miliona KM za Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, pružiti podršku u obuci, zapošljavanju i samozapošljavanju teško zapošljivih grupa nezaposlenih osoba sa 500.000 KM te za Program sufinansiranja obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije za oko 3.000 osoba izdvojiti 1,5 miliona KM. Određeni novčani iznosi bit će izdvojeni i za projekte "Uspjet ću" i "Socijalna, poduzetnička i e-inkluzija žena 40 +" te Program zapošljavanja i zadržavanja mladih u BiH i Program zapošljavanja mladih u BiH. Danas je u dnevnim novinama objavljen javni poziv za učešće u Programu zapošljavanja i samozapošljavanja žena u 2011, a ranije su objavljeni javni pozivi koji se odnose na zapošljavanje Roma i povratnika.

Federalni zavod za zapošljavanje: Za 4.050 osoba 15 miliona KMKroz Program sufinansiranja zapošljavanja mladih bez radnog iskustva, kako je istaknuo na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu direktor FZZZ-a Miralem Šarić, trebalo bi biti uposleno oko 2.500 osoba, a kroz novi Program sufinansiranja samozapošljavanja mladih osoba Mladi poduzetnik oko 100 osoba.

Prema Programu rada za 2011. godinu, koji je usvojila federalna Vlada, FZZZ će izdvojiti 1,5 miliona KM za Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, pružiti podršku u obuci, zapošljavanju i samozapošljavanju teško zapošljivih grupa nezaposlenih osoba sa 500.000 KM te za Program sufinansiranja obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije za oko 3.000 osoba izdvojiti 1,5 miliona KM.

Određeni novčani iznosi bit će izdvojeni i za projekte "Uspjet ću" i "Socijalna, poduzetnička i e-inkluzija žena 40 +" te Program zapošljavanja i zadržavanja mladih u BiH i Program zapošljavanja mladih u BiH.

Šarić je kazao da je danas u dnevnim novinama objavljen javni poziv za učešće u Programu zapošljavanja i samozapošljavanja žena u 2011, a da su ranije objavljeni javni pozivi koji se odnose na zapošljavanje Roma i povratnika.

Govoreći o usvojenom izvještaju o radu FZZZ-a za 2010, on je rekao da je Zavod u protekloj godini omogućio zapošljavanje 2.350 mladih osoba bez radnog iskustva, 579 žena, 563 povratnika, 357 osoba s invaliditetom, 98 Roma te proveo i sufinansirao niz projekata u vrijednosti oko 12 miliona KM. FZZZ je lani, između ostalog, izvršio uplatu nedostajućih sredstava kantonalnim službama za zapošljavanje od 12 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik